We gebruiken steeds meer gewrichtsvervangende implantaten binnen de orthopedie, m.n. heup en knie protheses. Momenteel zijn dat er meer dan 60.000 in Nederland per jaar. Een bekende complicatie van een prothese plaatsing is infectie. Dit komt in ongeveer 2% van de gevallen voor bij een primair geplaatste prothese en in 5-10% bij een revisie prothese. Behandeling van dit soort infecties is moeilijk en vraagt om een multidisciplinair behandelteam bestaande uit een orthopedisch chirurg, internist-infectioloog, arts microbioloog, plastisch chirurg en gespecialiseerd verpleegkundige.

Het behandelen van deze complexe infecties is niet mogelijk in alle ziekenhuizen: zorgverzekeraars sluiten met sommige ziekenhuizen geen contracten af voor infectie behandeling of ziekenhuizen missen de benodigde expertise. Om toch een goede kwaliteit van zorg voor onze infectie patiƫnten in het Noordoosten te garanderen, hebben we in 2015 een samenwerkingsverband opgezet met vier regionale ziekenhuizen, bestaande uit: Isala, Medisch Centrum Leeuwarden, Martini Ziekenhuis en het Universitair Medisch Centrum Groningen. Samen vormen we het Northern Infection Network Joint Arthroplasty (NINJA) en hebben we als doel om de behandeling rondom prothese gerelateerde infecties binnen de regio te waarborgen en te verbeteren.

Vanuit het NINJA netwerk zijn regionale afspraken gemaakt met de orthopedisch chirurgen uit andere centra ten aanzien van de mogelijkheid tot laagdrempelig overleg en eventuele overname van complexe infectie behandeling. Het NINJA netwerk streeft naar optimalisatie van zorg door; het ontwikkelen en beschikbaar stellen van diagnostische en behandel protocollen, het geven van onderwijs aan collega artsen en artsen in opleiding, het evalueren van de kwaliteit van de huidige zorg en het doen van onderzoek naar nieuwe methodes voor diagnostiek en behandeling.